Dag 12 dag op Etosha Heights Safarilodge - Reisverslag uit Kamanjab, Namibië van Bernard & Ingrid Schoot - WaarBenJij.nu Dag 12 dag op Etosha Heights Safarilodge - Reisverslag uit Kamanjab, Namibië van Bernard & Ingrid Schoot - WaarBenJij.nu

Dag 12 dag op Etosha Heights Safarilodge

Door: Ingrid

Blijf op de hoogte en volg Bernard & Ingrid

09 Augustus 2018 | Namibië, Kamanjab

Woensdag 8 augustus, dag op Etosha Safarilodge

We verblijven op een prive reservaat grenzend aan Etosha National Park zodat de beleving van de safari’s centraal staat! Elke lodge heeft panoramisch uitzicht op de Afrikaanse savanne. De kamers bieden volop privacy.
De locatie waar we verblijven is Kamanjab.

Om 6.00 uur de wake-up, 06.30 uur ontbijt, een heerlijk buffet staat er klaar. Eitjes kan je bestellen, maar dat doen we deze morgen niet.
Tussen 07.00 en 07.15 uur vertrekken we voor de gamedrive bij zonsopgang, samen met een gezin Italianen uit Verona en onze gids Mike. We zien al snel een jakhals en een kudde springbokken en zebra’s. Maar we rijden door want we willen de white Rhino spotten en deze beesten vind je alleen s’ochtens vroeg of s’avonds laat. We zien diverse verse footprints....maar het laat even op zich wachten dat we de Rhino spotten. We zien een kudde giraffen, met 3 babygiraffen. Een kudde springbokken, waarbij er twee vechten voor het teritorium, mooi gezicht. Als wij weg rijden, rent de kudde weg en zie je de bokjes heel hoogspringen. We zien een hele kudde wilde beast, zij zetten het het ook op de loop als ze ons in de gaten krijgen. Mike heeft contact met collega’s, zij hebben de Rhino gespot, wij rijden naar de plek en eindelijk, we spotten er 3.
We gaan een veilig plekje zoeken voor een koffiestop, onderweg zien we een hele mooie vogel, met groen, blauw en rose kleur, en fotogeniek, de lilac breasted roller. We stoppen onder een boom met weversnesten. Mike wijst ons erop dat de nesten een ingang, maar ook een uitgang hebben en dat de nesten altijd aan de westkant gebouwd worden, want daar staat smiddags het langste de zon op en beschermt de nesten tegen de oosten wind. Mike geeft aan waar de bushtoilets voor dames zijn en voor de heren wijst hij naar de andere kant.
We gaan weer rijden en komen eekhoorns tegen, diverse roofvogels waaronder arends en we zien 2 kaalkopgieren met een rose kop. Iets verder zien we 2 wrattenzwijnen, een ook de afdrukken van bavianen. Die spotten we niet omdat ze zich schuilhouden in bergen.
Mike stelt voor dat we terug gaan voor de lunch, maar hoort dan dat 2 andere safariwagens bij een waterhole staan om de olifanten te spotten. We rijden er naar toe. Maar Mike heeft ze richting mountain lodge gespot met zijn verrekijker. Hij besluit toch nog die kant op te rijden......
We zien een spoor van olifantenpoep en diverse bomen waar takken zijn afgebroken die op ons pad liggen. De dikhuiden doen dat om aan de bijzonder smakelijke, jonge blaadjes te komen. Hoewel ze de bomen soms verwoesten, zorgen ze tegelijkertijd ook voor verspreiding. De na het eten van marula-, apenbroodboom, palm- en acaciatakken in het spijsverteringskanaal belande zaden gedijen na het uitpoepen bijzonder goed. Zo’n veertig Afrikaanse boomsoorten zijn zo direct afhankelijk van de grijze reuzen en hun uitwerpselen. De olifant in Etosha zijn met een schofthoogte van 4 m de grootste van het continent, hun slagtanden behoren evenwel tot de minst indrukwekkende van Afrika. Een gebrek aan mineralen in dit gebied, zoals calcium, is de reden voor de broosheid van het ivoor. Het veruit bijzondere orgaan van de olifant is zijn slurf, waarin 50.000 spieren hem in staat stellen zelfs de kleinste takjes en blaadjes met de ‘vingers’ van de punt te betasten en op te pakken. Andere functies zijn het afbreken van takken, het drinken van water of het afspoelen van het lichaam om af te koelen.
Eindelijk zien we een kudde van 5 olifanten. Volgens Mike zijn het allemaal nog vrij jonge beesten. Bij een van de olifanten zie je duidelijk dat het een mannetje is aan zijn grote penis.
Na dit mooie tafereel rijden we terug, het is 12.45 uur, en we gaan gelijk voor de lunch. Er staat een tafeltje van 2 gedekt binnen maar bij de open deuren, een fijn plekje voor ons. Buiten is het veel te warm. We krijgen Orixreepjes, bonensalde en een aardappelsalade. De reepjes gamebeef zijn heerlijk. We bestellen er een lekker glaasje rode wijn bij. Als desert krijgen we een puntje custard, ook verrassend lekker. We nemen een lekker kopje expresso, ze hebben heerlijke koffie uit een bonenmachine. Daarna gaan we naar onze lodge, relax en typen van dit verslag.
Rond 16.00 uur worden verwacht bij de receptie. Het is dan nog 30 graden. Magie is er dan en we doen haar de groeten van haar zus die bij het desert Rhino Camp werkt.
We gaan daarna eerst voor de taart van de dag tijdens tea time, er staat een hele zoete taart, die laten we vandaag staan. Er staan hartige beignets, daar probeert Ingrid er een van, kan niet thuis brengen wat het is. Rond 16.30 uur vertrekken we voor de avondsafari en sundowner met dezelfde groep als vanochtend. We gaan voor de leeuw en de bottle tree in bloei geeft Mike aan.
We krijgen uitleg over de diverse bomen. Als we bij de bottle tree komen, stappen we uit en lopen de berg op....een prachtige bottle tree boom in bloei, echt een boom die voornamelijk in Namibië voorkomt. We zien springboks, zebra’s en een grote groep wilde beest. We zien een grote vogel, het blijkt een Maribue te zijn. De meest lelijke vogel in de wereld, zegt Mike. We spotten ook nog een stokstaartje, een mooi beestje als hij rechtop staat. Op een gegeven moment zien we 8 tot 10 aasgieren boven in de boom zitten. Volgens Mike is de leeuw een prooi aan het verorberen en wachten zij op de leftovers. Het is te gevaarlijk om nu verder te gaan zoeken naar de leeuw. We gaan voor de zonsondergang en onderweg komen we nog 2 wrattenzwijntjes tegen. We rijden naar een groepje giraffen en daar maken we een zonsondergang foto....de mooiste fotob die we in de bush van een zonsondergang gemaakt hebben. Mike vraagt of we hier blijven voor een drankje en een hapje of zullen we naar de hide-away gaan, dat is het “huisje” dat aan de waterpoel staat. We kiezen voor het laatste...als we aankomen komen er net 3 wilde beesten aan, erg mooi om de beesten vanaf zo dichtbij waar te nemen dat de beesten staan te drinken. Daarna komen er nog een soort antiloop, heel veel vogels waaronder een reiger. Ook komen er een paar rode harte beesten en kuddu’s drinken en dit levert mooie foto’s op. We rijden terug naar de receptie, Mike vertelt onderweg over de sterren, de rode ster is Mars, recht daar tegenover staat Venus en daar tussen staat Jupiter.
We worden door de staff worden ontvangen met natte handdoekjes om het stof af te vegen. Wij gaan even douchen en dan tegen 08.15 uur lopen we terug voor het diner. Er staat buiten weer een tafeltje voor ons gedekt, het is nog lekker weer.
Als starter krijgen we een fillodeeg uientaartje met een tomatentapenade. Als hoofdgerecht kunnen we kiezen uit kip of orix. We gaan beide voor de orix steak medium gebakken met pepersaus, gereserveerd met bloemkool, boontjes en hele zoete aardappeltjes. Als nagerecht krijgen we chocolade cake met een amarula saus...heerlijk, gaan we thuis ook maken. We bestellen er een glaasje amarula met ijs bij en een kopje espresso bij.
Morgen hebben we weerbeen reisdag naar Windhoek....rond 22.00 uur lopen we terug naar de lodge, het is dan nog 17 graden, en gaan naar bed.......welterusten.