29 Oktober - Reisverslag uit Oudtshoorn, Zuid-Afrika van Bernard & Ingrid Schoot - WaarBenJij.nu 29 Oktober - Reisverslag uit Oudtshoorn, Zuid-Afrika van Bernard & Ingrid Schoot - WaarBenJij.nu

29 Oktober

Door: Ingrid

Blijf op de hoogte en volg Bernard & Ingrid

29 Oktober 2014 | Zuid-Afrika, Oudtshoorn

Woensdag 29 oktober, vandaag hebben we weer een reisdag, en deze gaat naar Oudtshoorn, 418km, en rijden we terug naar de West Kaap. Oudtshoorn wordt ook wel de verenhoofdstad van Zuid Afrika genoemd. De naam stamt nog uit de tijd dat de veren van de struisvogel wereldwijd in trek waren. 'sWerelds grootste vogel kan wel 2,5 meter hoog worden. Hij kan niet vliegen, maar wel 65 kilometer per uur lopen. Het snelste dier op 2 poten. Rond Oudtshoorn leven ongeveer 1,5 miljoen struisvogels. Ze worden er op grote schaal gefokt in de droge en zonnige halfwoestijn.
Wij gaan nog een keer douchen in onze buitendouche....lijkt koud, maar is absoluut niet zo. Om 08.30 uur ontbijt, het is 21 graden. We rijden de mohair route langs de R334 van Uitenhage naar Graaff-Reinet. Onderweg zien we verschillende apen langs de weg. We rijden in het binnenland en hier bedekt de halfwoestijn Karoo het grootste deel van de provincie de Noord-Kaap. In dit bloedhete, dunbevolkte en onbarmhartige landschap gedijen alleen schapen. De lokale cowboys met hun breedgerande hoeden, korte broeken en lange kousen draven niet rond op trotse viervoeters, maar ze rijden in hun geliefde "bakkies" ( pick-uptrucks). Hier in de Karoo zijn de afstanden enorm en de wegen recht, lang en stoffig. De steden zijn klein. Ze worden hier "dorps" genoemd. Meestal vind je er alleen een benzinepomp en een ouderwetse kruidenier die alles heeft. Rond 11.00 uur stoppen wij bij een kruidenier in de buurt van Steytlerville voor flesjes water (7 rand per stuk) en ze hebben er van alles waaronder "opwasmiddels".....het is dan al 28 graden. Onderweg zien wij de merinosschapen (krullende vacht) en de angora geiten (mohair). Een paar kilometer buiten ieder dorp zien we de slums (sloppenwijken met overal vuilnis). De laatste 40 km tussen Steytlerville en Willowmore is een smalle cementweg. We rijden hier midden op de weg en bij een tegenligger gaan we naar de kant en rijden op het gravel. We stoppen in het centrum van Willowmore en zoeken een schaduwplekkie onder een boom, ondertussen 34 graden, voor de lunch. We komen rond 15.00 uur aan bij ons Guest House Mooiplaas voor 3 nachten. Het Guesthouse ligt op een struisvogel boerderij ten zuiden van Oudtshoorn, in het hart van de Karoo, en wordt nog steeds gerund door de familie zelf. Vanuit onze kamer hebben we uitzicht op de Swartberg. Als de koffers op onze kamers staan, besluiten we om naar Oudtshoorn te rijden, is toch nog 15 km. In Paarl hadden we de winkel van Oom Samie se winkel, hier hebben we de winkel van Neelsie se Kontreiwinkel. Ze hebben er van alles, onder andere een bordje met daarop de tekst: Keep Calm ons gaan nou braai.... Op verschillende plaatsen zijn vrouwen plumo's aan het verkopen van struisvogelveren in allerlei kleuren. We gaan nog even naar de supermarkt, daar verkopen ze bij de afdeling eieren, ook struisvogeleieren ( 56,99 per stuk). We eten vanavond buiten op het terras in ons Guesthouse, André de manager, heeft geregeld dat er suikervrij eten is. We krijgen als voorgerecht een heerlijke pompoensoep. En als hoofdgerecht, hoe kan het anders als je op een struisvogelboerderij logeert, een struisvogelbiefstuk van de braai....we hebben deze vakantie nog niet zo'n lekker stukje vlees gehad...en de one man show van André (een homo waar je niet om heen kunt), is ongekend en maakt dat de avond helemaal helemaal kompleet is, met name hoe hij zijn 9 maanden oude poesje roept, is hilarisch. Na het dessert, vers fruit of appeltaart met custardsaus en ijs zegt hij: I have asked the girls to drop a goodnight drink, a Port, to kick you in sleep......